Det bästa beslutet jag tog 2017

Allmänt, Mat / Guide, Tips, Vegan, grönt, köttkonsumtion, leva, miljö, miljövänligt / Permalink / 1
Jag kommer att lägga upp massa bilder från vår cykelresa snart men jag såg precis den här videon på YouTube och ville dela med mig av den först. Nu är det ju ett nytt år och många startar året med nyårslöften om att leva ett hälsosammare liv. Om det är något jag fick önska att ALLA gjorde inför det nya året så är det att se över sin konsumtion på kött och mejeriprodukter. Vi har allihopa ett ansvar att ta hand om vår planet och för tillfället så totalförstår vi den genom att äta så otroligt mycket kött. Det här gäller inte bara kött utan också mejeri och ägg. Konsumtionen av animaliska produkter är den STÖRSTA miljöförstöraren i dagens samhälle. Den orsakar mer miljöförstörelse än alla avgaser från transport (bil, flyg etc) och annan typ av dålig energiförbrukning tillsammans. Det är klart att det gör skillnad att leva mer grönt (alltså återvinna, förbruka mindre el, köra mindre bil, använda mindre plast osv) men den absolut största och enklaste påverkan en person kan göra är att sluta eller dra ner på sin konsumtion av animaliska produkter. Det kommer planeten, din hälsa och djuren som inte slaktas tacka dig för. Sverige konsumerar mer kött än någonsin (ca 88 kg per person per år) och här i Australien är det ännu värre (ca 110 kg per person per år), det är kopiösa mängder, som vi inte behöver. Bara för att det är så tillgängligt, vi har råd och vi är för lata för att testa något nytt så kommer det säkert att fortsätta stiga till ännu mer kilon per år om vi inte stannar upp och agerar nu. 
 
MEN jag hoppas att 2018 blir året då ännu fler inser hur enkelt det är att bryta sina vanor och testa något nytt. Något som din kropp och hälsa kommer att jubla över! Jag har aldrig haft ett så bra hälsoår som 2017! Jag mår så bra, jag känner mig pigg, min hy är bättre, mitt eksem är borta (helt utan kortisonkrämer!) och jag har tusen gånger mer energi. Och det bästa av allt, jag mår så jäkla bra i själen av att veta att inga djur kommit till skada för att jag ska få äta min måltid. 
 
Jag säger inte att alla ska gå ALL IN och bli vegan imorgon. För då är det nästan garanterat att du misslyckas. Var snäll mot dig själv och testa dig fram precis som vi gjort. Börja med att äta huvudsakligen vegetariskt och börja sedan gradvis gå över till att äta mer veganskt. Fuska då och då om du verkligen känner för det! Jag lovar att den där steken med beasås kommer smaka tusen gånger godare om du inte ätit en på någon månad. Nästa gång kanske du väntar flera månader mellan dina fuskmåltider för sannorlikheten är att när du sakta gått över till en huvudsakligen vegansk livsstil så kommer du inte att sukta efter kött eller fisk som du gjorde förut. Smaklökarna ändras. Det kan jag lova! 
 
Titta på den här korta videon och tänk på hur stor skilland DU kan göra! Jag har länkat till alla mina favorithemsidor för recept, information och dokumentärer som har gjort vår övergång mycket enklare under det föregående året. 
 
 
Recept:
Bosh - Receptvideos
 
Dokumentärer:
Food Choices (Netflix)
Cowspiracy (Netflix)
What the Health (Netflix)
Earthlings (Se online här)
 
Film: 
Okja (Netflix) 
 
Youtubekanaler:
Plant Based News - Informativ och inspirerande
Bonny Rebecca - Livsstil vlog
Sarah Lemkus - Livsstil vlog
 
Informationshemsidor:
 
Böcker: 
The China Study - Finns även på svenska
How Not To Die - Finns även på svenska
 
Utmana dig själv och gå med i eller gör det på egen hand genom Veganuary! Så himla bra initiativ. 
 
En sista tankeställare...
 
Grisar är sociala djur och älskar att mysa
Grisar drömmer när dom sover och kan se i färg
Grisar har i tester kunnat outsmarta en katt eller hund
Grisar älskar att jaga varandra och rulla ner för kullar
Grisar är egentligen inte tjocka utan blir så tjocka för att vi övermatar dom
 
Trots detta och mycket mer så äter vi ofta grisen på frukostmackan, som bacon på vår ceasarsallad till lunch och tilllagat i stekpannan till middag. När många kommer hem sen så myser, leker och tar man hand om sin hund eller katt med den största kärleken någonsin. Varför är det så stor skilland från djur till djur? Förtjänar dom inte allihopa att få leva? Med den tankeställaren avslutar jag det här långa men viktiga inlägget. 
#1 - - Alexandra:

Jag tänker så mycket om detta... och går mer och mer mot vegetarisk kosthållning av etiska skäl (men lång bit kvar).
Men jag tänker också att det är inte bara själva slaktandet/dödandet av djuren som är problematiskt utan hela grejen att man föder upp djuren för att äta dem.
Klart grisar ska få leva...men dom finns ju vid liv för att ätas upp. Så det vore ju bättre att inte ens föda upp djur för vårt eget nöjes skull.

Svar: Exakt! Det är det som är problemet. Eftersom efterfrågan på kött är så hög så föds det upp mer och mer djur, farmer behöver mer och mer land/yta (skog skördas för att göra plats), mer vatten och föda för att mata alla djur och där har vi orsaken till varför det är så dåligt för miljön, alla dessa resurser som används för att hålla dessa djur vid liv. Men folk verkar inte riktigt förstå det. Jag tror att folk tror att så länge dom köper ekologiskt svenskt kött till exempel så är allt bra, men det är ju mängden vi äter som nu är ett problem. Ekologiskt odlat kött kräver ju ännu mera yta och land och därmed ännu mera vatten osv. Så jag är väldigt tveksam när folk påstår att det är ok så länge man köper närodlat/ekologiskt osv. Tror att folk mest vill ha en anledning att känna sig "etiskt" ok med sin köttkonsumtion så de håller fast vid att "Men jag köper bara svenskt och ekologiskt kött" när de ser en debatt om miljöpåverkan från kött osv. Och om man ska tänka rent etiskt så dör ju djuret i slutändan i alla fall vare sig de levt på en grön äng eller i en instängd liten hage :( Så jag hoppas verkligen att fler börjar tänka som vi och inser att man inte behöver trycka i sig så mycket kött och ost. :) Visst mår man mycket bättre? :D :D Kram
Emilia

Till top