Min resa mot en stor förändring!

Allmänt, Mat / Djur, Hälsomat, Vegan, eco, miljö, näringslära, rättigheter / Permalink / 0
Jag känner att jag behöver skriva av mig om mitt nya favoritämne. Nämligen hälsosam mat, näringslära, miljön och djurens rättigheter. Skulle någon säga till mig för några år sedan att jag skulle brinna för alla de här ämnena så hade jag tittat på dom med en väldigt skeptisk min. Det känns som att jag sakta men säkert börjar hitta ett sätt att leva på som känns så jäkla rätt. Det känns som att allt vi gör nu "makes sense". Vi sparar massor med pengar för att ha råd med att resa och i och med det så konsumerar vi extremt lite. Jag har i princip slutat att shoppa (köper så klart nödvändiga saker tex om något viktigt går sönder osv) och jäklar vad skönt det har varit och sluta att sukta efter saker. Jag brukade konsumera extremt mycket mot vad jag egentligen behövde. Varenda lunchrast brukade jag shoppa något, alltid var det något som jag "behövde". Jag är i alla fall tacksam att jag sedan några år tillbaka bara köpte bra kvalité på kläder, skor och så vidare för nu kan jag verkligen titta på min garderob och känna att jag verkligen inte behöver något mer och att det jag har kommer att hålla länge. Samma sak med vårt hem. Jag bestämde mig för att sluta köpa saker och nöja mig med det vi har nu för vi har ju allt vi behöver i form av möbler och bekvämligheter. 
 
När man slutar att handla och konsumera massor och spenderar mindre pengar för att spara så känns det inte bara rätt för plånboken men också för miljön. Så på det sättet känns det som att allt vi gör nu hör ihop. Destu mer dokumentärer vi ser på om miljö och att äta veganskt så känns det som att allt hör ihop. Jag börjar nu verkligen förstå vad alla vad jag förut skulle ha kallat för "veganhippies" pratade om när de pratar om att leva ett minimalistiskt liv och bara äta från icke animaliska produkter och försöka att leva så "rent" som möjligt för miljöns skull. Mitch och jag pratar jättemycket om hur vi vill att vårat liv ska se ut i framtiden och vi båda är verkligen överens över att inte vilja leva ett stressigt storstadsliv där vi knappt hinner se varandra och hinna stanna och njuta av allt annat i livet. Något jag tror att vi kommer att tänka väldigt mycket på på vår cykelresa. Vem vet, vi kanske kommer hem från den resan och känner att vi vill flytta ut på landet eller göra någon annan drastisk förändring. Herregud vad det här inlägget börjar att skena iväg till babbel nu. Jag kanske till och med låter lite galen? Haha, mamma och pappa läser säkert det här och tänker, vad har hänt med vår dotter? 
 
Nu har det gått flera månader sedan vi började äta vegetariskt och snart kan vi också säga månader sedan vi började sträva mot 100% plant based. Jag mår fortfarande så himla bra och jag känner verkligen hur jag matar min kropp med så jäkla bra mat som min kropp är så glad över att få i sig. Den säger säkert "äntligen" haha! Jag har ju alltid strävat efter att äta nyttigt men nu när jag proppar i mig så mycket frukt och grönt så känns det som att den jublar. För visst åt jag lite frukt då och då förut och visst hade jag alltid någon grönsak till maten förut. Men det var verkligen inte tillräckligt! Nu för tiden kan jag proppa i mig mat och godsaker med gott samvete för jag vet att min kropp mår bra av det så länge det är bra grejer jag stoppar i mig. 
 
Det är nästan provocerande för mig att se vänner eller kollegor äta på ett sätt som jag vet är så dåligt för dem. Tex vissa som äter en frukost mest baserad på socket och sedan äter lunch följt av lite kakor och sedan skippar middagen för att dom är så mätta från kakor och lunch! Jag önskar att alla kunde upptäcka hur jäkla gott och givande det är att äta veganskt eller åtminstonde vegetariskt. Jag vet att jag borde fokusera på mig själv och inte försöka "övertala" andra att testa. Men det är så svårt att upptäcka något som man mår så bra av och INTE dela med sig. Att diskutera och debattera är ju en av mina favoritsaker och det är också därför jag hamnar i oväder lite då och då med vänner eller kollegor då jag gillar att ta diskussionen istället för att bara nicka och le när dom säger kommentarer som:
 
- You have to eat meat, where do you get your protein from?
- Do you only eat lettuce? 
- You need milk for calcium! 
- Make sure you don´t get nutritional deficiencies! 
 
Alla dessa jäkla kommentarer som man helt plötsligt bara ska "ta" för att man väljer att inte äta kött eller mejeriprodukter. Helt plötsligt har folk rätten att kommentera på sättet man äter och det bästa och mest komiska är att folk helt plötsligt är näringsexperter fast dom inte har en aning om vad dom pratar om. Det bästa var när en lätt överviktig kollega sa till mig att jag måste se till att äta tillräckligt med rätt näring och syftade på att jag inte kunde få i mig just protein och kalcium från annat än djurprodukter. Vilket för mig är så komiskt att höra från någon som jag vet lever så mycket ohälsosammare än mig. Men då biter jag i tungan och håller tyst. Vissa är det värt att ta fighten med och vissa inte.
 
Det finns så mycket myter om vart vi kan få i oss rätt näring ifrån och hur mycket vi behöver. Visste ni till exempel att mjölkindustrins största selling point är att kalcium ger oss starka ben och om vi inte dricker det så får vi benskörhet men forskning har visat raka motsatsen? Det är till och med dåligt för vårt skelett! Snacka om att vi blir grundlurade. Men det är klart det tar tid att ändra på något som varit så självklart i så många år. Men hur många år tog det inte att ändra på synen på cigaretter? Det fanns ju en tid då det annonserades som bra också. Skillanden är ju att idag har alla makten över att ta reda på fakta själv och ta ett beslut som passar en själv bäst. Därför tror jag att den veganska livsstilen håller på att bli mer mainstream då fler (så som mig själv) får reda på sanningen om hur vår mat tillverkas och vad som egentligen är bra för våra kroppar. I och med internet och sociala medier så kommer nog fler och fler att inse vad som egentligen krävs för att vi ska lägga den där köttbiten på tallriken. Det finns en anledning till att slakterier är gömda mitt ute i ingenstans. Det är för att köttindustrin inte vill att vi ska se. För om vi alla visste vad som hände där inne skulle ingen vilja äta kött. Det är därför USA till och med gjort det till ett brott för en aktivist att filma på sånna anläggningar. Det är så mycket pengar i kött och mejeri-industrin att regeringen vill ju såklart att allt ska hållas hemligt för oss konsumenter. Vi ska glatt plocka upp en förpackning på affären med en bild på en ko som betar på en grön äng och inte tänka mer på det.
 
Jag måste nog runda av det här nu. Jag skulle kunna skriva om det här i evigheter. Men jag vill avsluta med att säga att jag verkligen inte dömer någon för att dom inte lever på ett visst sätt. Herregud jag var ju själv där för bara några månader sen och då och då fuskar jag med lite ost här och där. Jag är verkligen inte perfekt! Jag tycker bara det är extremt intressant och roligt att dela med mig av något som är så intressant och viktigt. Hoppas ni inte tycker att det är jobbigt eller tråkigt. Men då får ni scrolla förbi helt enkelt :)
 
Den här videon fick mig att vilja skriva av mig imorse:
   
Till top