Vegetarian sedan 3 veckor tillbaka!

Allmänt, Mat / Cowspiracy, Mat, Matlagning, Vegan, Vegetariskt, vegetarisk / Permalink / 0
För 3 veckor sedan så tittade vi på dokumäntären Cowspiracy på Netflix och efter att ha sett den så var valet rätt så enklet. Vi måste sluta att äta kött. Vi bestämde oss för att först göra en 2 veckors testperiod då vi var helvegetarianer och till en grad nästan veganer. Mest för att verkligen gå in i det 100% och i och med det hitta massa nya recept och inspiration till ny mat osv. Sen hade vi tänkt att utvärdera efter två veckor om vi ville fortsätta att vara vegetarian på heltid eller bara dra ner på köttkonsumtion. Efter två veckor av att varken äta kött, fisk och minimalt med ägg och mejeri så kände jag bara positiva saker med den stora förändringen. Jag älskar att äta vegetarisk mat sedan innan och vi körde ofta på vegovardagar som vi kallade det vilket betydde att vi bara åt kött på helgerna. Så förändringen var inte jättestor för oss. Men efter att ha sett Cowspiracy och sett hur extremt dåligt nötkött är för miljön så ser jag verkligen ingen mening i att fortsätta att äta kött över huvudtaget. Jag har alltid varit väldigt pro miljön och det känns nästan falskt då att sitta och säga att man är miljövänlig men att sitta och proppa i sig kött när köttindustrin är tusen gånger mer värre för miljön än alla andra miljöförstörarorsaker tillsammans! Jag tänker däremot inte försöka tvinga folk i min omgivning att göra samma sak, däremot så tycker jag att fler borde se dokumäntären och sedan välja själv vad man tycker passar bäst för sig själv. Det handlar ju inte om att förvandla hela världen till vegetarianer för det är en omöjlig förändring och folk kommer inte att sluta äta kött, så är det bara. Men att dra ner på sin konsumtion, det är något helt annat och det tycker jag varenda människa borde göra. Det är inte bra för miljön, det är inte bra för din hälsa och det är dyrt (om man köper bra kött, vilket vi alltid försökte göra om vi handlade kött). Sedan vi bytt till en vegetarisk kost så har vi ätit SÅ mycket mer grönsaker och tro det eller ej, vi har dragit ner på våra matkostnader väldigt mycket! Jag har alltid trott att det skulle vara dyrare att äta vegetarisk kost.
 
Vi har några kokböcker vi hittat mycket bra recept i de senaste tre veckorna och min favorit är en bok jag fick av mamma och pappa i julas. Den heter "Nyfiken Grön" och är skriven av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Jag har lagat 5 middagar ifrån den än så länge och allt har varit så himla gott. Allt från vegetarisk kokosnötcurry, till pasta bolognese gjort på linser, vegolasagne och massa annat gott. Allt är dessutom supersnabbt och kostar inte mycket alls att laga. Ett annat bra tips är den här hemsidan som heter Cookie and Kate, allt jag har lagat här ifrån har varit supergott och enkelt. 
 
Sist men inte minst så måste jag också säga att jag mår så himla bra av att inte äta kött. Jag känner mig lättare och etiskt sätt känns det så klart bra och eftersom man äter mer grönt än man annars gör så känner jag mig verkligen mer hälsosam. Det känns som jag gör kroppen en bra tjänst. Vi ser till att få i oss tillräckligt med protein i andra källor istället för kött, vilket är något som många påstår är något negativt med att vara vegetarian. Stora proteinkällor är Quinoa, nötter, linser, bönor, kikärtor, couscous osv. Det finns massor, så lyssna inte när vissa säger att dom tror att den mänskliga kroppen inte är menad att inte äta kött. För det finns tillräckligt med bevis på att vi klarar oss utan. En liten sidnotis jag vill göra innan jag avslutar är att det är inte hela världen om jag skulle äta kyckling eller fisk en gång då och då. I sociala situationer till exempel så kan det ibland vara svårt. Man får helt enkelt bestämma vad som känns rätt för en själv. Jag har varit ute på två middagar sedan dess där det var extremt svårt att vara den enda som inte vill ha fågel eller fisk på menyn då det ofta är share plates här i Australien. Som sagt, jag kan absolut äta det då och då. Så länge jag håller mig till vegetariskt 95% av tiden så känns det bra nog för mig. Jag tänker inte bli den där personen i gruppen som alla måste ändra sig för. Är det en situation där alla vill beställa en sak så kör jag på det med. För mig känns det bra så länge jag inte äter nötkött då det är den absolut största miljöförstöraren av alla. Att undvika en typ av kött då man är ute på restaurang är helt klart mycket lättare. Så hamnar jag på ett steak house med vänner till exempel så kan man ju alltid beställa en kycklingrätt osv. 
 
Här kommer lite bilder från våra vegomiddagar: 
 
Gul kokoscurry med rostade kikärtor och rotibröd. Jag gjorde även hemgjord curry-kryddmix. Så smarrig! Allt från Nyfiken Grön kokboken.
 
Sallad med couscous, avokado och ett berg med ugnsrostade grönsaker.
 
Pasta med himelskt god tomatsås, mozzarella och zucchini. 
 
Lunchlådor: Sobanoodles med böngroddar, gröna bönor, svamp, salladslök, morätter, paprika, chiafrön och hemgjord jordnötssås. 
 
Pasta Bolognese på röda linser istället för köttfärs. 
 
Vegetarisk lasagne med fetaost och zucchini.
 
 
 
 
Till top