Sexuellt trakasserad!

Allmänt, Sverige VS Australien / gubbjävlar, sexuellt, trakasserad / Permalink / 13
I förrgiår höll vårt företag i ett externt jobbevent för en boklanseing för en känd australiensk kvinna som är med i populära programmet Shark Tank. Vi håller normalt sett bara i egna event för skolor så därför var det he eventet lite annorlunda. Normalt sett så jobbar jag och mina receptionstjejer inte i själva serveringen av eventen utan vi brukar mest vara supervisors och se till att allt går rätt till osv. Men eftersom det här var ett event som inte hade med oss att göra så hade vår chef frågat om vi kunde hjälpa till och servera drinkar. Så hela kvällen stod jag och höll i en drinkbricka och log och var mitt vanliga glada jag. Eventet gick bra och precis när jag var redo att ticka av kvällen som en succé så hände det här: 

En gubbe med en käpp går förbi mig när jag säger hej då till flera utav gästerna och jag ser att han tittar på mig med en sån där gubblick så jag börjar prata med vår CEO som står bredvid mig för att undvika att behöva säga mer än hej då till mannen. När jag sedan står i en annan dörröppning för att säga hej då till andra gäster så dyker han plötsligt upp igen. Han kommer fram till mig och eftersom jag är mitt jobbjag så säger jag snällt igen "Thank you again, have a great night, bye bye". Varpå han tar tag i mig och drar mig mot sig så att han kan viska något i mitt öra innan jag hinner dra mig där ifrån. Han säger då med äcklig och sliskig gubbröst "By the way, nice legs" och sedan ler han mot mig och jag tar avstånd direkt och ler inte alls. Han skrattar och går sedan där ifrån. 

Jag var typ i chock! Din jävla vidriga gubbjävel! Du har ingen jävla rätt att komma fram till mig och kommentera min kropp! Och det gör mig så jävla förvannad för män som honom tror att de kan gå och säga sånna där kommentarer till kvinnor när de arbetar eftersom man inte kan göra så mycket tillbaka. Hade jag varit utanför jobbet hade jag sagt något riktigt argt tillbaka men jag kan inte göra en scen i slutet av ett sånt här event. Och om ni undrar varför så är det för att ingen i högre positioner på mitt företag skulle tycka att det var en större grej för de är alla i samma ålder och vana vid att deala med äldre män med mycket pengar och pondus. Bevis på detta är att när det här hände i förrgiår kväll så gick jag direkt till min chef och berättade vad som hänt varpå hon skrattar högt och tyckte detta var roligt och går sedan de ifrån. Detta visar både att vi är ifrån helt olika generationer men också ifrån olika länder. Jag har varit med om fler liknande situationer under mina två år jobbandes i "the corporate world" här än under mitt hela yrkesliv i Sverige. Men jag kan däremot understryka att ingen utav mina andra kollegor tyckte att det här var okej. Så det är helt klart en generationsfråga. Jag tror att min chef nästan tycker att jag ska ta det som en komplimang. Men det gjorde jag verkligen inte. Han förstörde hela min kväll. Han fick mig att känna mig som ett objekt som bara stod där hela kvällen för gubbar som honom att titta på. Så jäkla vidrigt! 

Det är tid för dessa äckelgubbar pch deras vidriga kvinnosyn att gå i pension tycker jag! Vi vill inte ha er viskandes i våra öron, kindpussa våra kinder lite för länge eller bli kallade babe eller honey! Jag är där för att göra mitt jobb och det ska dom fan hålla sig till också! Annars har dom inget där att göra! 

Det här skulle jag kunna skriva om i all evighet. För det är något som händer hela tiden på kontor världen över men säkerligen mer här i Austrslien än i tex Sverige. Så det här är nog inte sista gången jag kommer att skriva om det här, tyvärr! 


Har någon mer haft en liknande upplevelse? I Sverige, här i Oz eller kanske i ett annat land? 
#1 - - Anonym:

Fruktansvärt - vilken äckelgubbe

Svar: Ja verkligen! Så himla äckligt!
Emilia

#2 - - Pia:

Usch och fy! Att man bara har mage att göra något sånt!

Svar: Eller hur? Förstår verkligen inte deras tanke när de gör sånt! Vad tror de ska hända liksom? Så vidrigt :/
Emilia

#3 - - Em.:

Japp. Måååånga, många gånger i Sverige, under fleeeera år. I stort sett sedan jag blev kvinnlig till kroppen. Inget ovanligt, män är sådana. Nu börjar jag dock bli lite gammal (30), så att nuförtiden händer det sällan, vilket är skumt, men skönt.

Svar: Fattar inte vad dessa män är ute efter? Tror de att vi blir smickrade? Så himla sjukt! Vidrigt att de ens närmar sig kvinnor som är typ 50 år yngre än dem! Usch usch usch!
Emilia

#4 - - helenaforsmark.blogg.se:

men usch så gör man inte

Svar: Nej eller hur! Så himla äckligt!
Emilia

#5 - - Alexandra Khalifa:

Men asså fy fan vilket slemmo! Äckliga typer finns det tyvärr många av.

Svar: Ja tyvärr är det ju så! Dags för dessa gubbar att gå hem och gömma sig så vi slipper deras kommentarer ;)
Emilia

#6 - - Aisha:

Så himla tråkigt att man måste behöva stå ut med sånt! Stå på dig!

Svar: Eller hur? Så himla tråkigt att det ska behöva vara såhär 2016! Men man kan ju hoppas att det blir bättre när dessa gubbar går i pension!
Emilia

#7 - - Diana Doss:

alltså, jag vet inte vad jag tycker är värst... äckelgubben eller din chefs reaktion?!?!?!? tyvärr kan jag säga att det händer väldigt ofta i sverige också, har en kompis som skrivit om hur både hon och hennes vänner blivit tafsade på typ hela tiden... Så himla sjukt!

Svar: Håller helt med! Min chefs reaktion gjorde det hela tusen gånger värre. Det fick mig att tänka på att om det händer igen fast ännu värre (tex en tafs på rumpan eller liknande) så kommer de inte att tycka att det är en så stor grej. Så himla sjukt! Och så himla fel!
Emilia

#8 - - Robex Lundgren:

fin blogg

Svar: Tack!
Emilia

#9 - - Kajsa:

Jag själv har inte varit med om det med medarbetare på mitt jobb. Men på min förra arbetsplats så var det ofta kunder som kunde kommentera hur man såg ut eller sökte upp en på Facebook och sånna saker. Så jävla obehagligt!

Svar: Så himla obehagligt! Det har hänt mig med i Sverige att kunder letat upp en på facebook efteråt. Så himla creepy! Förstår de inte att de är fel? Vi ska inte behöva ta sånt här skit :(
Emilia

#10 - - HEDAN:

Urrk vilket slisk -_-

Svar: Verkligen! Så äckligt!
Emilia

#11 - - Zyllah:

Det är faktiskt lite ironiskt hur vissa människor (främst äldre män) inte kan bete sig ordentligt men har himla lätt för att klaga på att vi kvinnor tjatar. Tror dem att vi tycker det är kul att tjata?
Det är bra att du skriver om det eftersom att det behöver tas upp, och sedan tas upp igen och igen tills de som håller på stannar upp två sekunder och funderar!
<3

Svar: Ja eller hur? Så himla typiskt och så himla tråkigt att det ska behöva vara så. Man önskar ju att de här äckelgubbarna kunda läsa sånna här texter ibland och inse hur fel deras beteende är. Men chansen att de ens skulle lägga ett öga på en sån artikel eller text är nog tyvärr rätt så liten. :(
Emilia

#12 - - Hanna Karlsson:

Jag tycker nästan att din chef´s reaktion var värst för då försvarar hon mannens beteende. Så himla vidrigt gjort av båda två.

Svar: Eller hur! Håller helt med! Så himla frustrerande! :/
Emilia

#13 - - Louise:

Jag förstår att du blir helt stum och chockad i en sån situation, och professionalitet i all ära, men att vägra acceptera sån sexistskit är viktigare än att vara professionell. Nästa gång borde du inte bry dig om vad "de högre uppsatta" kan komma att tänka, utan säga ifrån direkt. Att vi accepterar sånt här bemötande är ju en del av förklaringen till att det finns kvar. Att prioritera jobbnormer och andra samhälleliga normer vi snällt fogar oss i har vi inte att tacka vår jämställdhetsutveckling för. De vi har att tacka är de som vägrade acceptera. Så måste vi fortsätta för att någon gång nå full jämställdhet. Att ställa till en scen på jobbet är inte kul, men det hade kanske påverkat åtminstone EN person att tänka annorlunda. Kanske någon som såg på, kanske din chef, eller kanske äckelgubben själv (mindre troligt dock...). Pay it forward, liksom. Sen behöver man ju inte ställa sig och gapa som en vilde, men tydligt markera att det är inte acceptabelt. Stå på dig liksom. Du ska inte behöva stå och ta sån skit av en äcklig gubbe (eller någon annan), på jobbet eller utanför.

Hoppas allt är bra annars (och att stormen har lagt sig nu). Ha det fint!

/Louise

Till top