Manly dam hike och lite köttbullar på det!

Allmänt, Australien, Mat / Hike, Manly, Mat, Nationalpark, Svensk, dam, fika, köttbullar / Permalink / 0
Igår gick vi upp rätt så tidigt för att hinna göra något utomhus innan det skulle börja regna vilket skulle hålla i sig resten utav dagen. Vi tog bilen till Manly Dam vilket är en stor natinalpark runt en damm mitt i norra Sydney nära Manly. Det är rätt så häftigt att de har ett så stort naturområde mitt i ett så bebott område. Man tänkte verkligen inte på att det låg stora villaområden och stad runtom oss när vi gick i nationalparken. Det kändes som om att vi var mitt i bushen! Vi följde hiken som skulle ta 3 timmar runt hela dammen/sjön men självklart så var det så dåligt skyltat (eller så var det vi som var dåliga på att läsa skyltarna, hehe) så vi hamnade på en annan stig och gick en extra lång hike in i skogen istället. Men det gjorde inte så mycket för vi hamnade på något som de kallades "nature track" och det var så vackert på vissa ställen i skogen. Det är sån extrem skillnad på skog här och skog i till exempel Sverige. Här i Sydney går det från att det känns som att man är i typisk Aussie-bush land för att några minuter senare se ut som tropisk regnskog med vattenfall, enorma fjärilar och ödlor. I en häftig del av skogen hade de gjort så kallade back burnings i skogen för att förhindra bush fires. De bränner alltså vissa delar av skogen för att förhindra att en skogsbrand ska starta och sprida sig till resterande delarna av nationalparken. Man kan alltså gå på en stig och ena sidan är svart/röd av spår från back burnings och på andra sidan är det grön och lummande skog.
 
Efter en ca 2,5 timmas hike var vi rätt så hungriga och vi hade redan innan bestämt att vi skulle äta lunch på café Fika Swedish Kitchen i Manly efteråt. Vi delade på en toast skagen, en portion köttbullar följt av kaffe och kanelbulle. Efter en lång hike plus en hel släng med hemlängtan efter svensk mat kan jag säga att det var den godaste lunchen jag ätit på ett bra tag. Det är tur att det faktiskt går att få tag på svensk mat här, även om det råkar ligga på fel sida av stan. Det får gärna öppna ett svenskt café här i Eastern Suburbs. Jag kanske får ta och öppna ett själv istället! 
 
 
Här står Mitch och lär mig allt om back burnings. Bakom honom är det alltså vanlig grön skog men på andra sidan av stigen till vänster ser det helt mörkt och dött ut.
 
Här ser ni ännu tydligare skillnaden på vänster sida av stigen mot den högra sidan. 
 
Himlen såg extremt mörk ut ett tag och vi trodde det skulle börja spöregna när vi fortfarande var ca 1 timme ifrån bilen. Som tur var så regnade det bara några få droppar! 
 
Mmmm... Så gott!
Till top