Påskens matkoma

Allmänt, Mat / Kitchen, Mat, Pasta, Påsk, aid, pastamaskin, tortelli / Permalink / 0
Det känns som att påsken varit ett enda långt matkoma. Men det är väl samma känsla för de flesta antar jag? Vi åt så mycket god mat, både hemma och ute på restuaranger. Men höjdpunkten var nog på lördagen då Mitch invigde pastamaskinen som hör till vår kitchen aid. Han lagade pumpafyllda tortellinis serverat med smör och salvia sås. Det var löjligt gott! Pastan blev förvånansvärt bra för att vara första gången vi gjorde allt från scratch. Kan helt klart rekommendera att köpa pastakittet till kitchen aid om ni har en. Nästa helg ska vi testa att göra egen tagliatelle. Det ser jag fram emot! Tortellinin var däremot bara en förrätt. Till varmträtt hade han lagat pancettalindad kyckling fylld med salvia och till det smörkokta ärtor. Så enkelt och så gott! 
 
Varmrätten
 
Självklart hann vi med en Aperol Spritz och lite ost innan middagen på vår nya favoritplats, balkongen.
 
På söndagen efter att vi kommit hem från vår hike i Manly gick vi hem till Mitch familj där det vankades familjemiddag. Däremot hade vi inget påsktema på maten utan det blev en härlig mix. Mitch mammas paradrätt är lammstek med massor av goda tillbehör på sidan av. Till efterrätt hade jag lagat en Tiramisu men eftersom Mitch glömt att säga det till sin familj så hade även hans lillasyster gjort efterrätt. Så det blev en efterrättsbuffé istället. Vi var rätt så mätta när vi knallade hem sent på kvällen. 
 
 
Familjemiddag. En väldigt typisk aussiemiddag, lamm med olika rostade grönsaker och gravy.
 
Dessert nummer ett, tiramisu. 
 
Dessert nummer två, citronpaj. Väldigt gott! 
 
På måndag morgon lyckades vi även klämma in en frukost på mysiga Bondi Wholefoods. Vi tog bilen ner och sprang varsin löprunda kring Rose Bay innan vi möttes vid caféet för en välförtjänt frulle. Vi delade på bananpannkakor och en summer bircher bowl. Så jädrans gott! 
 


Manly dam hike och lite köttbullar på det!

Allmänt, Australien, Mat / Hike, Manly, Mat, Nationalpark, Svensk, dam, fika, köttbullar / Permalink / 0
Igår gick vi upp rätt så tidigt för att hinna göra något utomhus innan det skulle börja regna vilket skulle hålla i sig resten utav dagen. Vi tog bilen till Manly Dam vilket är en stor natinalpark runt en damm mitt i norra Sydney nära Manly. Det är rätt så häftigt att de har ett så stort naturområde mitt i ett så bebott område. Man tänkte verkligen inte på att det låg stora villaområden och stad runtom oss när vi gick i nationalparken. Det kändes som om att vi var mitt i bushen! Vi följde hiken som skulle ta 3 timmar runt hela dammen/sjön men självklart så var det så dåligt skyltat (eller så var det vi som var dåliga på att läsa skyltarna, hehe) så vi hamnade på en annan stig och gick en extra lång hike in i skogen istället. Men det gjorde inte så mycket för vi hamnade på något som de kallades "nature track" och det var så vackert på vissa ställen i skogen. Det är sån extrem skillnad på skog här och skog i till exempel Sverige. Här i Sydney går det från att det känns som att man är i typisk Aussie-bush land för att några minuter senare se ut som tropisk regnskog med vattenfall, enorma fjärilar och ödlor. I en häftig del av skogen hade de gjort så kallade back burnings i skogen för att förhindra bush fires. De bränner alltså vissa delar av skogen för att förhindra att en skogsbrand ska starta och sprida sig till resterande delarna av nationalparken. Man kan alltså gå på en stig och ena sidan är svart/röd av spår från back burnings och på andra sidan är det grön och lummande skog.
 
Efter en ca 2,5 timmas hike var vi rätt så hungriga och vi hade redan innan bestämt att vi skulle äta lunch på café Fika Swedish Kitchen i Manly efteråt. Vi delade på en toast skagen, en portion köttbullar följt av kaffe och kanelbulle. Efter en lång hike plus en hel släng med hemlängtan efter svensk mat kan jag säga att det var den godaste lunchen jag ätit på ett bra tag. Det är tur att det faktiskt går att få tag på svensk mat här, även om det råkar ligga på fel sida av stan. Det får gärna öppna ett svenskt café här i Eastern Suburbs. Jag kanske får ta och öppna ett själv istället! 
 
 
Här står Mitch och lär mig allt om back burnings. Bakom honom är det alltså vanlig grön skog men på andra sidan av stigen till vänster ser det helt mörkt och dött ut.
 
Här ser ni ännu tydligare skillnaden på vänster sida av stigen mot den högra sidan. 
 
Himlen såg extremt mörk ut ett tag och vi trodde det skulle börja spöregna när vi fortfarande var ca 1 timme ifrån bilen. Som tur var så regnade det bara några få droppar! 
 
Mmmm... Så gott!

Påsk på stranden

Allmänt / Permalink / 0

Vilken tur att vi pallrade oss ner till stranden. För det var så skönt i vattnet idag! Det är egentligen bara på sensommaren och hösten som vattnet är bra temperatur i Sydney. Resten av året är det svinkallt. Vi slumrade nästan till en stund på stranden efter ett avsvalkande dopp i vattnet. Efter det hade vi nog med energi att ta oss an att handla mat i bondi junction. Det är alltid kaos där och vi undviker att handla mat där men den här gången behövde vi lite speciella saker ifrån delibutiken som ligger bredvid. 

Det känns så bortskämt på något sätt att få spendera påskafton på stranden. Jag tänker fortfarande att jag är på semester varenda gång jag är nere på Coogee Beach eller i Bondi. Jag vänjer mig liksom aldrig vid att ha stranden så pass nära och tillgänglig. Vilket kanske är bra, för annars är det ju lätt att ta det för givet. Nu ska vi börja laga en riktigt god påskmiddag. Vi ska (eller Mitch ska, jag kommer nog bara assistera och titta på hehe) använda vår pastamaskin för första gången. Ska bli riktigt spännande och förhoppningsvis riktigt gott! 

Till top