Hembakta kardemummabullar i Australien, det går!

Allmänt, Mat / Australien, Baka, bullar, fika, färsk, jäst, kardemummabullar, leila, lindholm / Permalink / 1
 
Här om veckan var vi på Norton Street Grocer för att handla mat och när vi handlade från delidisken så såg jag något som jag letat efter sedan jag flyttade till Australien. Nämligen färsk jäst! Det är otroligt svårt att få tag på här. Det finns inte på vanliga mataffärer (såsom ICA eller konsum hemma) utan man måste leta på mindre delibutiker eller bagerier. Jag kunde såklart inte låta bli att köpa med mig en bit färsk jäst hem för att testa att baka något smarigt. Eftersom vi nu dessutom har en kitchen aid så blev valet av vad jag skulle baka rätt så enkelt. Det blev kardemummabullar. För är det något jag kan sakna här så är det just fikakulturen vi har i Sverige med att ta en kopp kaffe med en nybakt bulle.
 
Jag använde Leila Lindholms recept eftersom jag testat flera utav hennes bullrecept hemma och de brukar bli riktigt goda. Jag måste säga att det är otroligt smidigt att baka nu då vi har en kitchen aid. Allt blir så mycket enklare. Det är verkligen som att ha en assistent i köket. Bullarna blev supergoda och sådär smöriga och härliga, precis som jag gillar dom. Jag tog med mig ett helt gäng till jobbet och introducerade termen "fika" för alla kollegor. Klockan 10 hämtade jag hela vårt lilla gäng på våning 12 och sa "It's fika-time everyone". Det var första gången vi satt allihopa tillsammans och drack en kopp kaffe och åt något som någon bakat hemma (förutom när hela företagat firar något, men det är ju inte samma sak). Alla tyckte att bullarna var supergoda och att vi borde göra fika till en veckotradition. Sedan dess har någon i teamet faktiskt tagit med sig något hembakt och så har vi haft vår lilla fikastund tillsammans. Det roliga är att alla kallar det för fika på svenska. Fast de uttalar fika med L istället för i. Det låter så himla roligt, "Ok, who's brining something for next weeks flika". Det låter mer som att de säger flicka, hehe.
 
Buns in the making. Ett tips är att söka på youtube på olika sätt att snurra bullarna. Det är så mycket enklare när man ser någon göra det på en video först. Jag använde den så kallade "byxmetoden" för att snurra mina bullar.  
#1 - - Elin:

Hej! Hittade din blogg för nån månad sedan när jag googlade på hur man gör semlor i Australien :) Jag bor med min australiensiska sambo i Coolum, SC. Kul blogg, känner såväl igen mig i allt du skriver/känner/gör!

Svar: Hej Elin,
Vad roligt att du hittat hit :) Såg att det var många från Australien som halkade in här på semeldagen hehe. Antar att det var en del svenskar som googlade på "baka semlor i Australien" :) Hoppas att de blev smarriga!
Mitch familj har en lägenhet i Coolum så vi är där flera gånger per år. Vad lyxigt att få bo på en sån underbar plats året runt. Det är ju verkligen ett litet paradis, jag är alltid så avkopplad när jag är där uppe :) Ha det så bra! Stor kram
Emilia

Till top