Rolig fakta du inte visste om Australien - Del 2

Allmänt, Sverige VS Australien / Australien, Fakta, Lista, Rolig / Permalink / 1
Ni verkade gilla mitt förra inlägg med konstig och rolig fakta om Australien (del 1 hittar ni här). Därför har jag sedan dess samlat på mig en drös nytt material att förundras och chockas över. Okej, nu kanske jag överdriver lite. Men vissa saker är ändå rätt konstiga för oss svenskar. So here goes:
 
 
- Det är nog ingen hemlighet att Aussies älskar slangord! Ibland är det till och med svårt att hänga med i konversationer för det används så mycket slang. Egentligen kan du låtsas prata aussieslang genom att ta bort de sista bokstäverna på ordet och ersätta med ie/y eller o. Det är så lätt att anamma dessa ord och jag kan tyvärr erkänna att jag redan använder de flesta utav orden nedan rätt så flitigt. Här kommer några exempel:
 
Ambo = Ambulance
Arvo = Afternoon
Brekkie = Breakfast
Footy = Football
Copper = Police
Cabbie = Taxi driver
Maccas = McDonalds
Snag = Sausage
Mozzie = Mosquito
Sunnies = Sunglasses
Barbie = Barbeque
Thongs = Flip flops
Polly = Politician
Rellie = Relative (släkting)
Bottle O = Liquor store
Tinny = Can of beer
Stubby = Bottle of beer
Tracky Dacks = Tracksuit pants (mysbrallor)
Servo = Gas Station (eller service station som de säger här)
Old Fella = Penis (jag var tvungen att ta med denna haha!)
 
Lägg nu ihop några utav de här i en mening så förstår ni hur det kan låta här nere. "Hey mate we just had some brekkie at Maccas, what are you up to this arvo? I'm up with me rellies havin a barbie watchin the footy in my tracky dacks havin a stubby mate"
 
- Om du av någon anledning tycker att toapappret borde göra så din toalettbusiness luktar rosor. Ja, då har du hittat rätt land. I Australien säljs nämligen parfymerat toapapper. Jag upptäckte det under min första vistelse här då killarna jag bodde med alltid köpte det. Jag skulle dock aldrig själv köpa det. Vem sjutton vill ha parfym upp i ..... ? 
 
- Having tea betyder äta middag och inte dricka te som jag länge trodde. Det är nog mest äldre australienare som fortfarande säger så. Men jag blir fortfarande lika förvånad när Mitch mamma säger något i stil med "Have you had tea yet?" och syftar då på om jag ätit middag än.  
 
- Det finns en glass som heter Golden Gaytime och den är min absoluta favvo! 
- Sydney är otroligt tätbebyggt och att hitta en tom hustomt här är som att leta efter en nål i en höstack. Alla hus är sedan lång tid tillbaka uppbyggda på smala och avlånga tomter. Detta betyder alltså att de flesta hus är väldigt avlånga. Ibland undrar man hur det kan få plats mer än 2 personer där när man ser husen framifrån. Men när man väl går in i husen så känns de 100 gånger större än vad man trott från utsidan. Fotade det här exemplet på en mäklarannons som kom i brevlådan här om dagen. Så ser de flesta tomter ut här.
 
 
- Det är ju ingen hemlighet att det finns hajar i Australien. Men oroa dig inte, säger aussisarna själva, det finns ju hajnät! Problemet är bara att dessa hajnät bara sträcker sig över en viss sträcka framför stranden. Så hajarna kan enkelt simma förbi om de känner för det. Tyvärr är det också vanligt att delfiner eller valar fastnar i näten och måste räddas av människor för att komma loss. Some safety huh? Däremot så finns det mindre stränder som är tillräckligt små för att kunna sätta upp ett nät runt hela bukten/stranden. Det är väl kanske inte heller därför förvånande att mina favoritstränder är Camp Cove och Shark Bay (som låter farligare än vad det är) där det finns hajnät som garanterat håller hajarna borta. 
 
Shark Bay som däremot är helt hajfritt tack vare nätet. 
 
- Buss, tåg och färjebiljetter här är i pappersform. Ditt månadskort eller klippkort är alltså en liten bit papper som lätt kan vikas eller gå sönder och därmed inte längre är läsbar. Tack och lov håller de på att införa ett kortsystem som i alla andra städer i världen där man laddar på sina resor på ett kort istället. Bravo Sydney, ni är bara 5 år efter? 
 
 
- På de gator/parkeringar där man inte behöver biljett så finns inget som kallas P-skiva. Så för att parkeringsvakterna ska veta hur länge du stått där måste de gå förbi varenda bil och rita med en krita på ens däck. Efter x antal minuter eller timmar som parkeringen tillåter så kommer de tillbaka och kontrollerar att man lämnat parkeringen. Jag känner för att säga, kom igen? Kom ni inte på ett bättre system än det? Så om ni hör en aussie säga något i stil med "my car have been chalked, I need to move it"så vet ni nu vad det betyder. Men som bilägare klagar man inte eftersom det ofta betyder att man kan stå mycket längre än angiven tid. Ofta kommer ju ingen alls och ritar med kritan på din bil och även om de gör det så är det ju ofta långt efter att du parkerat vilket betyder att du fått extra mycket gratis tid. Smart eller väldigt osmart? Och om ni undrade, JA, de flesta parkeringsvakter går runt med exakt sånna härliga aussiehattar! 
  
 
- Müsli serverat med både yoghurt och mjölk, låter det som en hit? Det tycker i alla fall australienarna. Första gången Mitch gjorde frukost till mig hemma hos hans föräldrar (back in the days) så ställde han fram en skål med vad han kallade normal frulle och jag tittade skeptiskt på honom. De fyller upp skålen med rätt så mycket müsli/granola (typ samma mängd som vi äter flingor med mjölk) och sedan lägger de 1-2 skedar tjock naturell yoghurt på toppen och sedan häller de på lite mjölk så att müslin inte ska vara torr i botten och eventuellt lägger man på torkad eller färsk frukt och lite honung. Konstigt va? Men nu har jag faktiskt börja göra likadant. Problemet är bara att det går åt så himla mycket müsli. I Svergie har man ju ofta mycket yoghurt och toppar sedan med lite müsli. Jag tror vi äter oss igenom 1 paket müsli OCH flingor varje vecka. Helt sjukt! 
 
- Alla elledningar är ovanför marken i Sydey. Jag har inte ens funderat på det tidigare men i Sverige så ser man ju sällan elledningarna då de flesta är under marken. Eller har jag helt fel nu? Men här så dras alla ledningar ovanför marken vilket betyder en himla massa elledningar överallt. Men vad gör man då till exempel på en gata med mycket stora träd? Jo, man skär hål mitt i trädet så att elledningen ostört kan gå igenom trädet. Vissa gator ser rent utsagt helt galna ut med dessa stora hål mitt i träden. Klicka här för att se exempel.  
 
- I Australien är det lagligt att "slå" sina barn. Ja, ni läste rätt. Ordet de använder istället för hit (slå) är smacking. Men i mina ögon är det samma sak som att slå. För hur luddig är egentligen inte den lagen? Det är okej att smacka sitt barn men inte att slå? Så länge det inte är på huvud eller nacke och barnet får en långvarig smärta så får du som förälder gå loss hur du vill så länge det är "reasonable". Ni hör ju hur luddigt det låter? Det finns garanterat många föräldrar där ute som inte vet skillnaden och tack vare den här lagen så kommer de förmodligen aldrig att upptäckas. Det är rent utsagt vidrigt att ett land som ska vara så modernt inte har bättre lagar när det kommer till att skydda deras mest oskyldiga medborgare, nämligen barnen. Jag tror starkt på att det finns många andra sätt att visa sitt barn att något är fel än att smiska dem på rumpan. Det sjuka är att de flesta australienare här inte tycker att det är något konstigt med det eftersom de själva växt upp med att få lite smisk om de var olydiga. Skäms Australien! 
 
 Lagen kommer ju garanterat inte ändras så länge den här snuskgubben är premiärminister! Man slutar aldrig förvånad över vad som slinker ur hans mun eller hur han beter sig ibland. Klicka här så förstår ni vad jag menar.
 
 
Det var alla punkter för den här gången. Jag har haft en liten lista i mobilen som jag fyllt på under några månader nu. Jag kommer att fortsätta skriva ner saker och återkommer med del 3 när jag fått ihop tillräckligt mycket material. Hoppas ni gillade det i alla fall!  
 
#1 - - Mamma:

Kul läsning. We are having a barbie this arvo with your rellies. Probably drinkin´a stubby or two..:)
31 gr - sommaren är här! Hälsningar från oss alla/Kram

Svar: Haha, ja ni får träna på uttalet bara tills ni kommer hit. Sen är ni redo att komma down under! :D
Emilia

Till top