Banoffee paj sent from heaven

Allmänt, Mat / Baka, Banoffee, Banoffeepaj, paj / Permalink / 0
Lovade er recpetet på den underbara Banoffee pajen jag gjorde till efterrätt då mamma och pappa var här på middag. Denna paj är helt oemotståndlig om du gillar kolasås och grädde. Jag har bakat den flera gånger och det slutar ofta med att jag äter resterna med gaffel direkt från formen dagen efter. Denna gång skickade jag däremot med resterna med mamma som hon kunde ta med till sitt jobb. 
 
Receptet har jag tagit från Kryddburken och det receptet är mycket bättre än t ex Leilas som man också kan hitta på google. 
 
Det här behöver du :
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram) Jag använder bara ca 300 g för jag tycker det blir för tjock botten annars
150 gram smör Jag kör på samma mängd smör även fast jag tar mindre digestive kex
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde Jag tycker det ska vara mycket grädde så jag rekommenderar 3 dl
1 dubbeldajm Även här tar jag på lite extra och brukar ha 1,5 dajm
 

Gör så här :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Se till att få bort allt klister från burken då det annars bildas en ful rand i din kastrull som är svår att få bort. Slå på vatten så det täcker burken. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Jag brukar låta den koka i 2,5h för att få såsen mer fast. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket! 

Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge. 

När burken kokat i 2 timmar (2,5h), spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå, lämna några till toppen av tårtan. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim! Ni kan nu njuta av väldens godaste paj någonsin! 

 

 Så här ser pajen ut efter att man lagt på kolasåsen och bananerna. Nu fattas bara grädde och dajm!
 
Redo att ätas upp i ett nafs! Som ni ser är kolasåsen lite lös, jag var stressad och kokade den bara i precis 2 timmar, annars kör jag ofta i 2,5h. Men såsen blir lika god för det. Bara lite kladdigare när man ska lägg upp. Mums vad gott!
 
Till top