Rolig fakta du inte visste om Australien!

Allmänt, Australien, Humor, Sverige VS Australien / Australien, Facts, Fakta, Fun, Rolig / Permalink / 4
Jag har under mitt första år och nu även under mina 3 första veckor tillbaka i Australien tänkt mycket på saker som skiljer Australien från Sverige. Det finns massor med konstiga och roliga saker som jag vill dela med mig av till er. Detta är som sagt bara mina egna observationer och tankar så det är inte säkert att alla tycker likadant. Men här kommer i alla fall mina Weird and funny facts about Australia: 
 
Inleder listan med min favoritbild från Australien. Mckenzie Bay på Australia day 2012. 
 
- Varm choklad på café serveras alltid med en marshmallow på toppen eller på sidan. När jag jobbade på café var det inte konstigt om man fick beställningen: "One hot chocholate with a pink marshmallow and one with a green marshmallow" (för att curla barnen som säkert gett mamma order om färgen) eller "one skinny hot chocolate with no chocolate dusting or marshmallow". Come on? Det är som att beställa en Bic Mac plusmeny med en diet Coke. Ska man dricka en HC kan man väl lika gärna go all in? 
 
- Pojkar och flickor går ofta i separata skolor från 13 års ålder och alla barn i Australien har skoluniform. När de är små gäller "no hat/no play" regeln på rasterna i skolan för att skydda barnen mot den starka solen. Här snackar vi inte kepsar utan stora runda hattar som ofta har ett band du kan spänna under hakan. Så himla gulligt! I alla fall tills barnen blir 5 år, sen kanske det inte är lika gulligt längre. När de blir äldre slipper de dock ha hatt i skolan. Något många tonåringar nog är tacksamma för. 
 
- Det finns en ny lag i Sydney som kallas "Lock Out", vilket betyder att barer och klubbar inom den markerade zonen nedan inte får släppa in nya gäster efter kl. 01.00 och efter kl. 03.00 får ingen alkohol serveras. Tufft eller hur? Det drabbar mig personligen inte så mycket. Men hade jag varit några år yngre hade detta gjort mig rätt så upprörd eftersom det inte var ovanligt att man bytte bar/klubb under kvällen och ville gå in på ett nytt ställe efter kl. 01! Men dom gör detta för att få ordning på stöket i vissa partyområden vilket såklart är bra i längden för alla.
 
 
- Vissa skolor av speciell religion bevakas av beväpnade vakter och fängelsehöga murar med övervakningskameror runt varenda knut. Detta är inget skämt! Jag höll på att sätta i halsen när jag här om dagen såg att vakterna som dagligen står vid den stora grinden vid skolan har riktiga vapen på sig! Högst olämpligt i mina ögon. Man kan tro att vi bor granne med ett fängelse och inte en skola för små barn. Stackars barn. Några av mina bästa minnen från skoltiden var när vi kunde springa runt fritt på den enorma skolgården som inte hade några murar eller grindar. Bilden nedan är från sidan av skolan. Jag vågade ärligt talat inte ta en bild där det fanns kameror eller vakter. De är ju för sjutton beväpnade, vem vet vad det gör då om de tror att jag är ett hot?
 
 
- Babyccino serveras till barn på de flesta caféer i Australien och gissa vad det är? En minikopp med skummad mjölk med lite chokladpulver på toppen. Och vad kostar denna lilla halvdeceliter med skum? Ca $2 får de punga upp för att ungen ska låtsas dricka kaffe som mamma eller pappa. Löjligt tycker jag! Har man själv jobbat på café vet man hur irriterande det är att göra babyccinos då mammorna ofta kommer med konstiga önskemål som "50/50 water and milk, and make it frothy, but not too frothy" eller när en mamma kommer och beställer olika typer av BC till sina olika barn. Igen, Come on, det är bara skummad mjölk, hur petiga kan barnen vara?!
 
 
- I Sydney säljs alkohol på så kallade Bottle Shops. De finns överallt och kan vara allt från ett hål i väggen till enormt stora eller till och med som Drive-through! Öppettiderna är ofta 10-22 varje dag. Systembolaget har lite att lära!
 
 
- I Australien är alkoholgränsen för att köra bil 0,05 promille medan Sverige har 0,02 promille.
 
- En vanlig syn i alla orter som ligger vid havet (typ hela Sydney) är surfare som kommer springade i rask takt med sina surfbrädor under armen på väg ner till stranden. Jag har fortfarande ingen aning om varför alla springer istället för att gå? Är det för att de just läst eller hört att vågorna är bra och de måste skynda sig ner? Havet kommer ju liksom inte försvinna, så varför springa? Inte vet jag, konstigt är det i alla fall.
 
- Sydney kryllar av fladdermöss. På kvällarna när de startar sin dag kan hela himmlen var full av stora fladdermöss som cirkulerar runt parken. Vi bor nära en stor park vilket betyder att varje kväll ser ut som något taget ur en "Fladdermössen invaderar"-film! Bilden nedan är från Centennial park vilket är nära vår lägenhet.
 
 
- I Sydney äger nästan alla en bil. Du kan ta körkort från och med 16 års ålder och det är inte ovanligt att du då kör dig själv till och från skolan som ofta ligger en bra bit bort då många går i privata skolor en bit bort från hemmet. Public transport är extremt dåligt, opålitligt och dyrt i Sydney och det är förmodligen därför många väljer att lägga pengarna på en bil istället. 
  
- En vanlig cappuccino serveras alltid med chockladpulver på toppen i Australien och Nya Zeeland. 
 
 
- På asiatiska restauranger i Sydney ser du ofta en liten notis på menyn där det står "our food contains no MSG" eller så kan det stå att den innehåller MSG. Jag hade ingen aning om var detta betydde förut. Men det är tydligen en smakförstäkrare som använts i asiatisk mat sedan lång tid tillbaka. Tydligen kan det ge symtom som huvudvärk, allmän svaghetskänsla i kroppen och även intensiva drömmar. Mitch har sagt att han inte gillar att äta på restauranger som har det i maten då han får svårt att sova sen samma natt. Jag har själv aldrig testat men det låter ju lite skumt? Jag som redan drömmer rätt så intensivt haha, detta kanske man skulle ta och prova?
 
- Australienare använder ordet "us" när de egentligen menar "me". Mitch säger ofta "Can you pass us the salt" när han egentligen menar "Can you pass ME the salt". Detta retar gallfeber på mig för jag tycker att det låter så löjligt. Då säger jag alltid "jaha, till dig och din imaginary friend menar du eller?". 
 
 
- Koalas riskerar att utrotas på grund av att de smittar varandra med könssjukdomar. Helt sant, jag lovar. 
 
Från när jag och Mitch var på Australia Zoo. Så söt!
 
- Sockervadd här heter Fairy Floss. Hur gulligt är inte det?
 
- Tröttnar man på sina möbler så är det tydligen helt okej att kasta ut dem på gatan. Överallt (framför allt i backpackertäta områden som Bondi där folk ständigt flyttar in och ut) ligger madrasser och gamla fula möbler på gatan. Då och då kommer en lastbil och plockar upp dem men tills dess så ligger de på gatan och samlar spindelnät och ser allmänt förjäkliga ut.
 
Den här ligger utanför vårt hus just nu. Hur fult är inte det? 
 
- Det finns inget som heter isolering i Australien. Element och tätning får man klara sig utan. På vintern kan det sjunka till 10 grader på natten när det är som kallast och då är man inte kaxig om man bor i ett äldre hus. I mitt förra hus i Bondi så fick vi sova med kläder, skidsockor och mössa på de kallaste dagarna på vintern. Jag hoppas vår lägenhet nu klarar sig lite bättre. Men titta vad jag upptäckte här om dagen! Ovanför balkongdörren är det ett öppet hål som bara är täcks av två glasskivor som sitter i olika bredd och höjd. Så mycket för de dyra mygg/insektsskydden vi snart ska få installerade på alla fönster. Det kan ju fortfarande komma in både insekter och kyla genom det här stora hålet?! Tänk om man flyttade in i ett hus som hade så i Sverige, då skulle man vara rätt så körd inför vintern. 
 
Det är alltså ett hål på toppen och sedan en annan glasskiva längre ut som har ett hål där nere. 
 
- Vattnet ur kranen är drickbart men det smakar inte alls lika bra som i Sverige. Däremot har Sydney gott vatten om man jämför med till exempel Sunshine Coast. Där är vattnet så äckligt (enligt mig) att jag hellre köper på flaska. 
 
- Rekorderlig Cider är jättepopulärt i Sydney och överallt marknadsförs den som "Beautifully Swedish". 

 
- Det är vanligt att se både delfiner och valar på vintern. Jag jobbade på ett café nere vid stranden i Bondi och under vintern hann jag se flera enorma valar som simmat in till stranden som gjorde stora hopp upp i luften. Varje gång det hände stannade alla upp och stod och pekade ut i havet. Men det häftigaste var alltid när delfiner kom in till stranden och lekte och hoppade runt bredvid surfarna i vågorna. Den här bilden är från Bondi. Coolt va? 
 
 
 
Det får vara nog för den här gången. Jag kommer säkert komma på massor med andra galna, konstiga eller roliga saker som jag som svensk reagerar på här. Vill ni att jag ska fortsätta med sånna här inlägg? I så fall ska jag hålla ögon och öron öppna för mer rolig fakta! Kram på er. 
 
#1 - - Emilia:

Ja, fortsätt! :) Tycker det är roligt med smågrejer som skiljer länder åt. Blev förvånad över att flickor och pojkar ofta går i separata skolor, känns så gammalmodigt.

Svar: Vad bra! :) Kul, då ska jag absolut fortsätta att skriva ner när jag kommer på fler skillnader mellan länderna :) Visst är det skumt? Jag blev också förvånad att de hade separata skolor för flickor och pojkar, känns väldigt gammaldags! Det märks när jag och Mitch pratar om gamla skolminnen och jag nämner något om någon oskyldig flört man hade som liten eller kärleksbrev i skolbänken och han säger "nej vi hade ju inga tjejer i skolan så det hände inte mig" haha.
Emilia

#2 - - R*:

Haha så kul! Hög igenkännfaktor på nästan alla punkter! Följde också kärleken som bor här i Perth, WA så flyttade hit för mindre än ett år sedan.

Jaaa, har inte heller förstått varför surfarna alltid springer till havet med brädan under? Det här med möbler skiljer sig här däremot. Vi har en insamlingsperiod 2 ggr/år utanför huset gräsmatta vid vägen. Detsamam gäller insamling av växter/planter/gräs. Tydligen kostar det pengar att själv lämna de på återvinningscentralen :)

Anyhow, härlig blogg!

Svar: Åå, vad kul med en annan svensk boendes i Aus. Härligt att bo i Perth! Det verkar vara en väldigt mysig stad. Jag måste verkligen ta och åka dit någon gång :)
Haha, ja visst är det skumt! Jag googlade faktiskt det efter att ha postat inlägget och det enda jag kunde hitta var att det kanske är någon typ av uppvärmning inför surfandet. Det vore ju det mest logiska i alla fall. Fast jag gillade idén om att det var pga av pure excitement! :D
Det verkar som att de har perioder här med då det kommer en lastbil (frågade precis pojkvännen) men tyävärr verkar folk inte riktigt bry sig om det här. Det är ju så mycket backpackers som inte bryr sig alls om de skräpar ner, så gatorna kan verkligen se förjäkliga ut ibland, iaf i Bondi, vilket är synd eftersom det annars är så vackert här. Kan inte föreställa mig gatorna fulla med madrasser i Sverige, det skulle se helgalet ut :)
Emilia

#3 - - Mamma:

Kul läsning - fortsätt gärna. Vi kan ju ingenting om Australien så det är jätteroligt

Svar: Vad bra 😃 då ska jag fortsätta :) kram
Emilia

#4 - - BySiri - livet i Stavanger:

Åååååh fortsätt, snälla! Jag vill flytta dit så småningom och älskar att läsa om skillnaderna. Jag försökte skriva lite om skillnaderna mellan stockholm och stavanger när jag flyttade hit också tkr det är så intressant :) För övrigt hittade jag din blogg tidigare idag och läser igenom här hihi.

Svar: Vad roligt att du hittat hit :) Du kommer verkligen inte ångra dig om du flyttar hit en dag. Australien är verkligen en härlig plats att bo på :) Kul att du gillar de inläggen. Ska försöka klura ut fler roliga skillnader och skriva ett nytt inlägg snart! Stor kram
Emilia

Till top